Η Αριστερά
Συνέντευξη: Αντώνης Δραγανίγος - “Η μόνη απάντηση στη δολοφονική επιδρομή του κεφαλαίου είναι αντικαπιταλιστική και επαναστατική”

Αντώνης Δραγανίγος

Συνέντευξη με τον Αντώνη Δραγανίγο,
μέλος ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της Πολιτικής Επιτροπής του ΝΑΡ

 

Ποιο είναι το μήνυμα του 5ου Συνεδρίου του ΝΑΡ; 

Στο 5ο συνέδριο μας βάλαμε «τίτλο»: «Πολιτικό σχέδιο νέας κομμουνιστικής ελπίδας και επαναστατικής προοπτικής».

Ο τίτλος αυτός σηματοδοτεί την βασική του κατεύθυνση. Το ζητούμενο σε μια εποχή φόβου και ελπίδας, πολύπλευρων, βαθιών, ανειρήνευτων αντιθέσεων του καπιταλισμού στην οικονομία και την φτώχια, την περιβαλλοντική κρίση, τον πόλεμο, αλλά και σημαδιών νέων κινημάτων και εξεγερτικών σπασμών στην χώρα μας και διεθνώς, πως η κοινωνική και πολιτική βάση αμφισβήτησης του συστήματος θα συνδεθεί και θα μπολιαστεί με ένα συνολικό αντικαπιταλιστικό κομμουνιστικό σχέδιο. Δεν συμφωνούμε με τη λογική της καταστροφολογίας, μιας συνολικής ήττας του εργατικού κινήματος, που δήθεν δεν αφήνει περιθώριο για μεγάλα λόγια και μεγάλες πράξεις, όπως δεν συμφωνούμε με λογικές που βλέπουν το κίνημα πάντα σε ανοδική πορεία αθροίζοντας την κίνησή του, αδυνατώντας να δουν τις αναγκαίες πολιτικές και οργανωτικές τομές που χρειάζεται. 

Την διάψευση των ελπίδων και την απογοήτευση που προκάλεσε η «ροζ παλίρροια» του «αριστερού κυβερνητισμού» μπορεί να την διαδεχτεί ένα νέο κύμα ανόδου πιο συνειδητού, πολιτικά ώριμου και ταξικά γειωμένου. Αυτό σημαίνει πως το κίνημα, η αριστερά και η επαναστατική αριστερά ειδικά, χρειάζεται να επανεξοπλιστούν με ένα θετικό κομμουνιστικό πρόταγμα, αντικαπιταλιστική γραμμή μάχης, με στόχο την αποτελεσματική αναμέτρηση με την καπιταλιστική βαρβαρότητα και προοπτική την επαναστατική κοινωνική αλλαγή. Αυτό καθορίζει όλη μας τη σκέψη και τη δράση.

Κομμουνιστικό πρόταγμα σημαίνει απάντηση στις αντιθέσεις του καπιταλισμού από την σκοπιά της κομμουνιστικής κοινωνίας, δηλαδή της κοινωνίας με βάση την κοινωνική ιδιοκτησία και την εργατική εξουσία, της κατάργησης της εκμετάλλευσης. Η προοπτική αυτή καθοδηγεί το πρόγραμμα της εξουσίας της εργατικής τάξης και των συμμάχων της για την οποία παλεύουμε. Αποτελεί την βάση για το σημερινό αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα στόχων πάλης, πρόγραμμα μάχης για λαϊκές κατακτήσεις και ρωγμές στην κυρίαρχη πολιτική, αναμέτρησης με τους πυλώνες της, προετοιμασία και συγκέντρωσης δυνάμεων για την επαναστατική αλλαγή της κοινωνίας. Στην εποχή της κρίσης, των πολέμων και των ολοκληρωτισμών απαιτείται επαναστατική απάντηση και όχι μια επιστροφή, στο «λίγο», το «ελάχιστο», στο να ενωθούμε όπως όπως για να επιβιώσουμε κοινοβουλευτικά.  

Για να ανταποκριθούμε σε αυτές τις απαιτήσεις αναδεικνύεται η ανάγκη για κομμουνιστικό πρόγραμμα, κόμμα και αντικαπιταλιστικό κοινωνικοπολιτικό μέτωπο, αντίστοιχα με τη νέα εποχή του ολοκληρωτικού καπιταλισμού ένα νικηφόρο πολιτικό εργατικό κίνημα ανατροπής.

Από αυτή την σκοπιά αποτιμήσαμε την 35χρονη πορεία του ΝΑΡ με την συνεισφορά και τα όριά της, θέτοντας ως στόχο να γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα το αποφασιστικό ποιοτικό βήμα συγκρότησης μιας ανώτερης κομμουνιστικής οργάνωσης.

Με βάση τα παραπάνω ποιες είναι οι προτεραιότητές σας για το επόμενο διάστημα;

H πορεία προς την ίδρυση της νέας οργάνωσης και έπειτα από αυτή επιδιώκουμε να είναι μια πορεία ανάπτυξης, προβολής και συσπείρωσης των δυνάμεων της κομμουνιστικής επαναθεμελίωσης, του κομμουνιστικού προγράμματος, του αντικαπιταλιστικού πλαισίου και μετώπου που αντιστοιχεί στις σημερινές συνθήκες και προφανώς αποφασιστικής συμβολής στους αγώνες της περιόδου, που θα ξεσπάνε όλο και πιο πολύ. 

Έχουμε στόχο να ανοίξουμε μια φιλόδοξη προγραμματική συζήτηση για την κομμουνιστική προοπτική και την λογική της κομμουνιστικής επαναθεμελίωσης, στα ζητήματα της επαναστατικής τομής, της συντριβής του κράτους και του προγράμματος της εργατικής εξουσίας, της επαναστατικής τακτικής και του αντικαπιταλιστικού προγράμματος, της εκτίμηση για τις «σοσιαλιστικές κοινωνίες» και σαν αναπόσπαστη πλευρά των παραπάνω του κόμματος που θα παίξει αποφασιστικό και στρατηγικό ρόλο στην υλοποίησή τους.

Παράλληλα επεξεργαζόμαστε και αναπτύσσουμε την επαναστατική τακτική και την άμεση πολιτική παρέμβαση σε όλες τις κοινωνικές και τις πολιτικές μάχες. Άλλωστε στην εποχή μας η σχέση τακτικής-στρατηγικής γίνεται στενότερη. Η μόνη απάντηση απέναντι στη δολοφονική επιδρομή του κεφαλαίου μπορεί να είναι αντικαπιταλιστική και επαναστατική. Γιατί πίσω από κάθε πρόβλημα και σε κάθε μάχη τού σήμερα ξεπροβάλλει το αποκρουστικό, εγκληματικό, σάπιο σύστημα. Γιατί οι εργατικοί-λαϊκοί στόχοι που είναι αναγκαίοι για την αντιμετώπιση των βασικών-επιτακτικών εργατικών και λαϊκών αναγκών δεν μπορούν να ικανοποιηθούν αν δεν χάσει το κεφάλαιο κέρδη, πλούτο, ιδιοκτησία και τελικά την εξουσία. Απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η ανασυγκρότηση και του εργατικού κινήματος, σε μορφές και περιεχόμενο, η ενίσχυση της αντίληψης που προωθεί την ανάγκη το εργατικό-λαϊκό κίνημα να συγκροτείται σε πιο συνολικές διεκδικήσεις και να εκφράζει τα συμφέροντα και τις ανάγκες της εργαζόμενης πλειονότητας από τη σκοπιά της υλικής βελτίωσης των όρων ζωής και πάλης της σε βάρος του κεφαλαίου και όχι απλώς την διαρκή άμυνα «να μην χειροτερέψει κι άλλο η κατάσταση» 

Βασικά μέτωπα πάλης και παρέμβασης το επόμενο διάστημα είναι η φτώχια και η ακρίβεια, ο πόλεμος, τα δημόσια αγαθά, τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες. Με ποιοτικά αναβαθμισμένο το ζήτημα της αντιπολεμικής διεθνιστικής πάλης και του αγώνα για ειρήνη των λαών και αποφασιστικό κρίκο την πάλη για την αντικαπιταλιστική αποδέσμευση από την ΕΕ. Με ενίσχυση του αγώνα για συνολική ρήξη με το αστικό κράτος για την κατάκτηση δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών και οργανικό στοιχείο της την πάλη ενάντια στον ρατσισμό, τον σύγχρονο φασισμό, τις έμφυλες διακρίσεις και καταπιέσεις και την καταστροφή του περιβάλλοντος. Και με βασικό στόχο της, την επιβολή ρωγμής την αλλαγή του συσχετισμού υπέρ της εργατικής πολιτικής και των πρωτοπόρων επαναστατικών δυνάμεων.

Τι ρόλο έχει να παίξει και πώς χρειάζεται να προχωρήσει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ;  

Βασικό ζητούμενο στην περίοδο αυτή είναι η αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων σε όφελος της ανατροπής της κυρίαρχης πολιτικής, της αντικαπιταλιστικής ανατροπής της επίθεσης, στην οικοδόμηση του αντικαπιταλιστικού εργατικού κοινωνικού και πολιτικού μετώπου. Του μετώπου που θα αναμετρηθεί συνολικά, θα βάλει σφήνα και θα επιφέρει ρωγμές στο αστικό μέτωπο.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ αποτελεί το σημαντικότερο μετωπικό εγχείρημα ως τώρα για την οργάνωσή μας. Έδωσε σάρκα και οστά στην ανάγκη και τη δυνατότητα ύπαρξης μιας άλλης αντικαπιταλιστικής, επαναστατικής Αριστεράς. Συνέβαλε στην πολιτικοποίηση του μαχόμενου ριζοσπαστικού δυναμικού, πρόβαλε το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα πάλης, σε πολύ σημαντικά ζητήματα, χωρίς να λείπουν αντιφάσεις και όρια. Τα στοιχεία αυτά όμως, δεν αρκούν. 

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η αντικαπιταλιστική αριστερά και συνολικά το κοινωνικό και πολιτικό αντικαπιταλιστικό ρεύμα βρίσκονται σε κρίση και υποχώρηση.

Είναι αυτονόητο ότι Λυδία λίθος για ένα αντικαπιταλιστικό μέτωπο είναι η υπεράσπιση της ανεξαρτησίας της αντικαπιταλιστικής αριστεράς απέναντι σε κάθε εκδοχή των αστικών πολιτικών σχεδίων και από αυτή την άποψη υπήρξε κριτική για την στάση των σ. του ΣΕΚ στον δεύτερο γύρο των δημοτικών περιφερειακών εκλογών.  

Η κατοχύρωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για μεγάλο διάστημα σε υπαρκτή πολιτική δύναμη και ρεύμα στην κοινωνία και το γεγονός ότι αποτελεί σημείο αναφοράς και πολιτικού προσδιορισμού στον αστερισμό των πολιτικών χώρων αποτελούν σημαντικές παρακαταθήκες στη διαδικασία συγκρότησης του αναγκαίου –με βάση τις απαιτήσεις της εποχής μας– αντικαπιταλιστικού πολιτικού μετώπου. 

Στη σημερινή περίοδο ενισχύεται η ανάγκη για τη συγκρότηση ενός ανώτερου αντικαπιταλιστικού πολιτικού μετώπου και εργαζόμαστε για τη διαμόρφωση των όρων συγκρότησής του.

Η βάση για ένα τέτοιο μέτωπο υπάρχει. Είναι το σχετικά πλατύ τμήμα αγωνιστών το οποίο εκτιμάει την αντικαπιταλιστική Αριστερά, «κοιτάει» προς τις μετωπικές κινήσεις στο συνδικαλιστικό κίνημα, στις κινήσεις πόλεων και περιφερειών, στην νεολαία και τις πρωτοβουλίες της, όμως δεν είναι συνολικά αντικαπιταλιστικό. 

Το ΝΑΡ, κρατώντας τα θετικά της εμπειρίας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, φιλοδοξεί να συμβάλλει ώστε να αντιστραφεί το βέλος, να οικοδομηθούν προϋποθέσεις για το αντικαπιταλιστικό μέτωπο που απαιτεί η εποχή μας. 

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ επιδιώκουμε να συμβάλει σε αυτή την πορεία για την ανασυγκρότηση της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, στη βάση των αποφάσεων της 5ης Συνδιάσκεψης. 

Από αυτή την σκοπιά αντιμετωπίζουμε την επερχόμενη μάχη των ευρωεκλογών.

Σε αυτή την κρίσιμη πολιτική μάχη προωθούμε τη συσπείρωση των αντι-ΕΕ, αντικαπιταλιστικών δυνάμεων με στόχο: Να καταδικαστεί η κυβέρνηση της ΝΔ και η πολιτική της, ενάντια στη συναινετική πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ. Να ηττηθούν οι δυνάμεις στήριξης της πολιτικής της ΕΕ, να ενισχυθούν οι δυνάμεις που προτάσσουν την πολιτική της απειθαρχίας-ρήξης-αποδέσμευσης από αυτή. Να γίνει βήμα ενίσχυσης και ανασυγκρότησης της μαχόμενης αντικαπιταλιστικής και επαναστατικής Αριστεράς. Να νικηθεί ο ακροδεξιός εθνικισμός, δήθεν «ευρωσκεπτικισμός» από το αριστερό, εργατικό, διεθνιστικό «όχι» στην ΕΕ.

Σε αυτή την προσπάθεια θα συμβάλλει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ αλλά και ένα πρωτοπόρο δυναμικό αγωνιστών/στριών, όπως επιδιώκουμε.