Εργατικό κίνημα
Εκλογές στο ΣΕΗ: “Κάτω από το Θέατρο υπάρχει Τρικυμία”

Εκλογές στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών 26-29 Απρίλη
Στηρίζουμε Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών
Με απεργιακή κλιμάκωση να ανατρέψουμε την κυβέρνηση και την πολιτική της!

Πλούσια ήταν η συζήτηση στην ανοιχτή συνέλευση που πραγματοποίησε η Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών τη Δευτέρα 22/4 ενόψει των εκλογών του ΣΕΗ. Ο Κωνσταντίνος Μαυρόπουλος, υποψήφιος με την Ανατρεπτική Συσπείρωση, άνοιξε τη συζήτηση περιγράφοντας το πλούσιο χρονικό των μεγάλων αγώνων της χρονιάς που πέρασε και τονίζοντας τα πολιτικά συμπεράσματα που είχαι χρήσιμα για τη συνέχεια. Ανάμεσα σε άλλα ανέφερε: 

«Η προηγούμενη χρονιά σημαδεύτηκε από τη μάχη ενάντια στο Προεδρικό Διάταγμα 85, μια πολυμέτωπη επίθεση ενάντια στην Παιδεία και την ισχύ των πτυχίων μας. Ένας καλλιτέχνης για να σπουδάσει θέλει πολύ χρόνο και πολλά χρήματα. Φτάσαμε στο σημείο αυτές οι σπουδές μας να καταλήξουν στην κατώτατη βαθμίδα του ανειδίκευτου εργάτη, του απόφοιτου Λυκείου. Από την πρώτη μέρα ξεσηκώθηκαν οι καλλιτέχνες, σπουδαστές και εργαζόμενοι, με διαδηλώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα. Μετά από λίγο ξεκίνησαν οι καταλήψεις στη Δραματική Σχολή της Αθήνας και στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας. Ύστερα απλώθηκαν από το ΚΘΒΕ μέχρι το Τσίλερ, ενώ όλες οι σχολές ήταν σε αποχή μέχρι τον Απρίλη. Πιο παλιά δεν θα μπορούσαμε καν να φανταστούμε ότι οι σπουδαστικοί σύλλογοι θα προχωρούσαν σε κατάληψη. Αλλά μετά το τρομερό κίνημα των καλλιτεχνών στην πανδημία, τα πράγματα έγιναν πολύ πιο προχωρημένα.

Στις πρωτοφανείς σε μαζικότητα συνελεύσεις του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών διεκδικήσαμε ως Ανατρεπτική Συσπείρωση μαζί με τα πρωτοπόρα κομμάτια σπουδαστών και εργαζόμενων ότι η μάχη θα πρέπει να κλιμακωθεί με απεργίες διαρκείας. Η ηγεσία του σωματείου στήριζε τον αγώνα, δεν μπορούσε να κάνει κι αλλιώς, αλλά έβαζε φρένο στη μαζική διάθεση του κόσμου να το πάει μέχρι τέρμα. ΑΕΝΑΗ, ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ και ΔΕΗ κόντραραν μαζί αυτή την προοπτική και έτσι από την 48ωρη και τις 24ωρες απεργίες, που είχαν τρομερή επιτυχία, φτάσαμε στις συμβολικές διαμαρτυρίες στο Υπουργείο Πολιτισμού. 

Αυτό που σημάδεψε στη συνέχεια το κίνημα των καλλιτεχνών, αλλά και όλων των κλάδων, ήταν η μάχη ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις μετά το τραγικό έγκλημα της κυβέρνησης της ΝΔ στα Τέμπη. Οι αγώνες που δίνουμε δεν είναι συντεχνιακοί αλλά άρρηκτα δεμένοι με το σύνολο της κοινωνίας. Σήμερα επανέρχεται ο αγώνας για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Από το 2011 με τις μνημονιακές πολιτικές έχει επικρατήσει ένα καθεστώς μέγιστης εργασιακής επισφάλειας. Τη ΣΣΕ δεν θα την κερδίσουμε σε κλειστά γραφεία με τους παραγωγούς, όπως το έκανε η διοίκηση του σωματείου. Κάποιες Ενώσεις Παραγωγών δεν δέχονται ούτε αυτά τα ελάχιστα που δίνει η ΣΣΕ που υπογράφτηκε πρόσφατα με την Πανελλήνια Ένωση Θεάτρου, η οποία έφτασε να καταγγέλει τη διοίκηση του ΣΕΗ ότι δεν υπογράφτηκαν ποτέ αυτά που ανακοίνωσε. Αυτό που ξέρουμε εμείς είναι ότι χωρίς τον κλάδο στον δρόμο με απεργίες δεν μπορούμε να βάλουμε πίεση στους παραγωγούς να δεχτούν τα αιτήματά μας».

Κλιμάκωση των αγώνων

 «Η κυβέρνηση συνεχίζει λυσσαλέα τις επιθέσεις, αλλά δεν υπάρχει κανένα κομμάτι της κοινωνίας που να μην παλεύει και να είναι με το μέρος της», τόνισε η Αλεξάνδρα Μαρτίνη, ηθοποιός, μέλος της Ανατρεπτικής Συσπείρωσης. «Μέσα σε αυτές τις συνθήκες είναι καθοριστικός ο ρόλος της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς που πιέζει και οργανώνει για την κλιμάκωση των αγώνων και όχι για την “προεκλογική ομαλότητα”. Έχουμε τη δυνατότητα στις εκλογές του ΣΕΗ να εκφραστεί αυτό το ρεύμα που είδαμε πέρσι στις συνελεύσεις να δίνει τη μάχη για απεργιακή κλιμάκωση και να δυναμώσει κι άλλο το σωματείο μέσα από τη μαζική συμμετοχή, αλλά και πολιτικά με την ενίσχυση της Ανατρεπτικής Συσπείρωσης».

«Σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε βλέπω ότι στα μικρά θέατρα, στις μικρές ομάδες, γίνεται πολύ καλή δουλειά, παράγεται τέχνη πολύ υψηλού επιπέδου και ανοίγονται νέες δυνατότητες», υπογράμμισε ο Αλέξανδρος Μαρτζούκος, μέλος ΔΣ ΣΕΗ, υποψήφιος με την Ανατρεπτική Συσπείρωση. «Δεν είναι τυχαίο. Η νέα γενιά έχει πολύ ριζοσπαστική σκέψη, φάνηκε και από το κίνημα των σπουδαστών που κάτι τέτοιο δεν το είχαμε ξαναζήσει. Χρειάζονται στήριξη οι μικρές ομάδες από το κράτος με γενναία χρηματοδότηση για να μπορούν οι ηθοποιοί να δουλεύουν με αξιοπρεπείς όρους, με τους όρους της Συλλογικής Σύμβασης για την οποία παλεύουμε. Αυτή τη στιγμή δίνουν ψίχουλα και διεκδικούμε πολλαπλάσια χρήματα. Να κόψουν από τους πολεμικούς εξοπλισμούς και να δώσουν στον Πολιτισμό». 

«Δώσαμε ξανά και ξανά τη μάχη να βγαίνουν γενικές συνελεύσεις απέναντι σε μια ηγεσία του ΣΕΗ που υποτιμούσε αυτή τη διαδικασία. Δεν αλλάζουν τα πράγματα αν δεν συζητιούνται στη βάση του κλάδου, να βγουν να μιλήσουν οι συνάδελφοι/ισσες, να γίνει τριβή. Σε ΔΣ ποτέ δεν τέθηκε το θέμα για τις ΑΜΚΕ, για τα μικρά θέατρα που θέλουν στήριξη», πρόσθεσε η Δήμητρα Σκλάβου, υποψήφια με την Ανατρεπτική Συσπείρωση.

«Το πολιτικό αποτύπωμα του ξεσηκωμού των καλλιτεχνών την περίοδο της πανδημίας και ενάντια στο ΠΔ85 αφήνει μια παρακαταθήκη στην οποία χρειάζεται να επενδύσουμε σήμερα», επισήμανε ο Βασίλης Κουκαλάνι, υποψήφιος με την Ανατρεπτική Συσπείρωση. «Η “γραμμή” μας ότι η κλιμάκωση των απεργιών είναι αναγκαία και εφικτή επαληθεύτηκε εξώφθαλμα στις τρεις μεγάλες συνελεύσεις που έγιναν τον καιρό των καταλήψεων, όπου ο κλάδος έπρεπε να αποφασίσει πώς θα σταθεί απέναντι στην επίθεση και δίπλα στους σπουδαστές. Η πρόταση για πολυήμερη απεργία που κατέβηκε από δύο παρατάξεις που είχαμε μόλις δύο έδρες από τις δεκαεφτά στο ΔΣ κέρδισε κοντά στο 50% του κόσμου. Που σημαίνει ότι κόσμος που ψήφισε στις προηγούμενες εκλογές ΑΕΝΑΗ, ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ και ΔΕΗ, θέλει να δώσει μαζί μας τη μάχη. Χρειάζεται να εκφραστεί αυτό και στις εκλογές του σωματείου για να μπορέσουμε να οργανώσουμε νικηφόρους αγώνες».

 

Ψηφοδέλτιο Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών

Για Διοικητικό Συμβούλιο ΣΕΗ, ΠΟΘΑ, ΕΚΑ και Διοικητικό Συμβούλιο ΟΕΘ
 
ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
ΑΥΧΙΑΝΕΣ ΝΕΣΤΟΡΑΣ
ΒΟΜΒΟΛΟΥ - ΑΡΣΕΝΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ ΕΛΕΝΗ (ΜΑΡΙΛΟΥ)
ΔΕΝΤΑΚΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ
ΚΑΤΣΑΝΟΥΛΗ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ (ΠΕΡΣΑ)
ΚΟΥΚΑΛΑΝΙ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΛΑΜΝΗ ΙΩΑΝΝΑ
ΜΑΡΤΖΟΥΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ
ΜΠΑΛΑΤΣΟΥΡΑ ΧΡΥΣΟΥΛΑ
ΜΠΡΑΪΛΑ ΜΑΡΙΑ
ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ – ΜΠΟΥΖΕΪΤΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ
ΠΙΤΤΑ ΑΝΝΑ (ΤΑΤΙΑΝΑ)
ΣΚΛΑΒΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ
ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΣΟΦΙΑ
ΤΑΧΤΣΟΓΛΟΥ ΣΩΤΗΡΗΣ
ΧΑΡΙΤΙΔΟΥ ΑΣΤΕΡΟΠΗ