Εργατικό κίνημα
Συνέλευση ΣΕΗ

28/2, Πανεργατική Απεργία στην Αθήνα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

-Σάββατο 20/4 Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών στις 12μ, Θέατρο ΠΕΡΟΚΕ
-Δευτέρα 22/4 Ανοιχτή συνέλευση της Ανατρεπτικής Συσπείρωσης Ηθοποιών στις 7μμ, Πολυχώρος Ρομάντσο

Σε μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 17 Απρίλη και στη συνέλευση του ΣΕΗ στις 20 Απρίλη καλεί η Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών (ΑΣΗ). Για να συζητηθούν τα επόμενα αγωνιστικά βήματα και οι πολιτικές εξελίξεις και για να οργανωθεί η μάχη των εκλογών για το νέο ΔΣ του Σωματείου, η ΑΣΗ οργανώνει ανοιχτή συνέλευση στις 22/4. 

Για να βγουν πιο δυνατοί οι αγώνες και το σωματείο απέναντι σε μια κυβέρνηση για την οποία «ο Πολιτισμός, η Υγεία και η Παιδεία δεν είναι πολύτιμα κοινωνικά αγαθά, ελεύθερα για όλους, αλλά προϊόντα προς αγοραπωλησία», όπως σημειώνει η ΑΣΗ. Και συνεχίζει:

«Από τον καιρό, ιδιαίτερα, της πανδημίας οι καλλιτέχνες διεκδίκησαν στο δρόμο τα κεκτημένα της εργασιακής τους αξιοπρέπειας. Απάντησαν μαζικά και αποτελεσματικά στις χρόνιες τακτικές εργασιακής και σεξουαλικής κακοποίησης, κάνοντας τους ιθύνοντες του Υπουργείου Πολιτισμού να κρύβονται κάτω από υποσχέσεις και διακηρύξεις.

Ειδικά η προηγούμενη χρονιά, το κατάπτυστο ΠΔ85 ξεσήκωσε τους καλλιτέχνες σε πολύμηνη μάχη άνευ προηγουμένου. Για πάνω από δύο μήνες τα κατειλημμένα θέατρα σε όλες τις πόλεις και οι μαζικές διαδηλώσεις έφερναν έναν ζωντανό αέρα από τον Μάη του '68, στην ασφυξία που προκαλούσε και συνεχίζει να προκαλεί η κυβερνητική πολιτική.

Δυστυχώς, όμως, η πλειοψηφία της διοίκησης, του ΣΕΗ φάνηκε κατώτερη των περιστάσεων. Αντί να κλιμακώσει τους αγώνες όχι μόνο για τον κλάδο αλλά για ολόκληρη την κοινωνία που συνταράσσονταν από το κρατικό έγκλημα στα Τέμπη, μπλόκαρε τις προτάσεις για απεργίες διαρκείας, επιλέγοντας τον αδιέξοδο δρόμο για τον συμβιβασμό, και τελικά το σταμάτημα των αγώνων μας. Παρόμοια τακτική ακολούθησε και στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων, όπου παρά τις κορώνες για σκληρές διαπραγματεύσεις, έφερε με καθυστέρηση δύο ετών, ένα προσχέδιο συλλογικής σύμβασης κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των παραγωγών. Την ίδια ώρα στην Αμερική, οι συνάδελφοι έδειξαν τον δρόμο απεργώντας για δύο και πλέον μήνες απέναντι στους παράγωγους του Χόλιγουντ.

...Συμμετέχουμε στις εκλογές του σωματείου μας και καλούμε όλες και όλους να δυναμώσουν την ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΗΘΟΠΟΙΩΝ (ΑΣΗ) με στόχο να παλέψουμε όλοι μαζί, ενωτικά, με περισσότερη δύναμη εντός και εκτός σωματείου για τα δικαιώματα και τα προβλήματα του κλάδου στην προοπτική της αντικαπιταλιστικής ανατροπής. Γιατί οι ζωές μας πάνω και κάτω από τη σκηνή δεν χωράνε στο ασφυκτικό πλαίσιο αυτού του βάρβαρου συστήματος».